maanantai 27. kesäkuuta 2011

Revolverimies (Musta torni I) - Stephen King (2005)

Stephen Kingin Revolverimies on esimmäinen osa seitsemänosasaisesta Musta torni -sarjasta. Revolverimies on tarina Rolandista, yksinäisestä kulkijasta, jonka päämääränä on löytää Musta torni. Ensin hänen on kuitenkin tavoitettava mustiin pukeutunut mies, taikuri. Roland vaeltaa maailmassa, joka on tyhjä, autio ja omituinen. Maailma on muuttunut, ja muuttuu koko ajan nopeammin, kun ajalle on tapahtumassa jotain. Tukahduttavan autiomaan läpi vaeltaessaan, hän törmää henkihieverissä kuoleman portin kautta toisesta maailmasta tulleeseen poikaan, Jakeen, joka pelastaa hänen henkensä. Poika lähtee Revolverimiehen mukaan, ja hänen kohtalokseen tulee auttaa Revolverimiestä saavuttamaan päämääränsä. 



Tämä osa sarjasta oli pyhitetty kokonaan mustiin pukeutuneen miehen takaa-ajoon. Mustasta tornista puhuttiin vain vähän lopuksi, pohjustuksena tarinan jatkolle.

Rolandin arvoituksellinen matka, erakossa ja yksinäisessä kulkijassa tapahtuva muutos Jaken myötä oli kiinnostavaa seurattavaa. Kirjan alkuosa Tullin kaupungin tapahtumineen tuntuu täysin erilliseltä loppuosaan verrattuna, kun erikoinen miehen ja pojan pari matkaa vuorten uumenissa pimeissä luolissa kohti loppua. Koin Rolandin tarinan surulliseksi ja hiukan säälittäväksikin: loppujen lopuksi hän oli aina ollut hieman outo, erilainen ja yksinäinen jollakin tavalla. Hän oli kokenut paljon, ja lukijalle kerrottiin vain pintaraapaisu. Tahtoisin tietää lisää.

Revolverimies oli hämmentävän vaikeasti ymmärrettävä, muttei kuitenkaan vaikeasti luettava. Lukeminen oli helppoa, ja ahminkin Revolverimiehen kertomaa tarinaa innoissani. Kuitenkin epäselvyydet esimerkiksi ajasta, tai erilaisten tekojen (erityisesti mustiin pukeutuneen miehen) tarkoituksista häiritsivät. Luullakseni tarina sijoittui kauas tulevaisuuteen, kenties tuhansien vuosien päähän. Maailmalle oli tapahtunut jotain, mikä myös jäi minulle epäselväksi.

Uskon, että kirjan punainen lanka aukeaisi paremmin, jos olisin osannut tulkita ja ymmärtää enemmän ilmoille heitettyjä asioita. Mutta elättelen kuitenkin toivoa, että kirja oli tarkoituksella jätetty melko avoimeksi, koska sarjassa on kuusi jatko-osaa. Kakkososan nimestä, Kolme korttia pakasta, voi jo hiukan ennakoida, minkä asioiden ympärille tarina kietoutuu. Kiinnostuksella odottelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti